Zeleninový vývar s játrovými knedlíčky

Recepty, Polévky

Suroviny

40 g másla
3 mrkve
1 petržel
1/4 celeru
1 řapík řapíkatého celeru
15 cm pórku
2 hrsti hrášku
1,5 l zeleninového vývaru
sůl a čerstvě namletý pepř
čerstvý libeček
petržel
100 g krátkých nudlí do polévky
Knedlíčky:
30 g másla
100 g vepřových jater
100 g strouhánky
1 vejce
česnek
sůl
čerstvá petrželka
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Postup na knedlíčky: Játra odblaníme a na jemno umeleme či rozmixujeme. Změklé máslo utřeme s vejcem, játry, ochutíme solí, pepřem a česnekem. Přisypeme jemně mletou strouhanku tak, aby ze směsi šly tvarovat knedlíčky. Z játrové směsi tvarujeme malé knedlíčky, které dáme zatím stranou do misky. Játrové knedlíčky můžeme doplnit jemně nasekanou čerstvou bylinkou (pažitka, petrželka).

  2. Postup na vývar: Nastrouhejte a nakrájejte veškerou zeleninu. Do hrnce dejte zpěnit máslo a osmažte na něm nastrouhanou zeleninu tak, aby mírně změkla, ale zachovala si křupavost. Lehce osmaženou zeleninu zalijte 1,5 l teplého zeleninového vývaru a vařte asi 10 minut, přidejte mražený hrášek. Až se polévka začne vařit, přidejte knedlíčky. Asi za 5 minuty vyplavou na povrch a to je znamení, že jsou uvařené. V tomto čekání na knedlíčky polévku ochutnejte a podle potřeby dochuťte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!