Zdravá sekaná

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Sekaná:
500 g libového mletého masa
50 g salámu Choriza
1 šálek čerstvé celozrnné strouhanky
1 strouhaná malá cibule
2 oloupané mrkve - hrubě nastrouhané
70 g rajčatového protlaku (minikonzerva)
2 lžíce sekané petrželky
1 vejce
1/4 šálku barbecue omáčky
9 vařených brambor
1 svazek očištěné a oloupané jarní cibulky
Sekaná:
karotky
150 g zelené fazolky
Moje omáčka barbecue:
1/2 větší cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce směsi koření na barbecue se zeleným pepřem (fa Rojík Ladislav, Brno)
1 plechovka krájených rajčat (400 g)
15 kostek (50 – 60 g) hnědého cukru
2-3 lžíce octa balzamico
1 lžíce sójové omáčky
1/2 lžíce tekutého koření Maggi
1 lžíce brusinkové marmelády
Moje vařené brambory:
750 g oškrábaných a na kostky pokrájených brambor
2 stopky celerové natě
2-3 snítky petrželové natě
1 cibule (ve slupce)
lžička drceného kmínu
sůl
1 l horkého zeleninového bujónu

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 180° C. Připravte si plech s papírem na pečení. Maso, na kousky pokrájené plátky Choriza, strouhanku, cibuli, mrkev, rajskou omáčku, petržel a vejce vsypte do jedné velké mísy. Dochutíme solí a pepřem.

  2. Dobře umytýma rukama míchejte, dokud se vše dobře nespojí.

  3. Sekanou vytvarujeme na obdélník cca 10 cm x 18 cm (já dával do skleněné zapékací misky, tak mám velký čtverec).

  4. Vložíme na plech a pečeme 25 až 30 minut, nebo dokud sekaná není hotová. Vyjměte z trouby a slijte přebytečný tuk.

  5. Sekanou shora polijeme omáčkou barbecue a vrátíme do trouby na dalších asi 10 minut, než nám povrch s omáčkou nezesklovatí.

  6. Pak vyjmeme z trouby a necháme bokem asi 5 minut odpočinout.

  7. Mezitím si uvaříme brambory do měkka, v mikrovlnce připravíme zeleninu - mrkev a fazole v samostatných uzavřených plastových sáčcích s možností těsného uzavření. Po dobu 1 1/2 až 2 minut, nebo dokud není vše skoro měkké při 100% výkonu mikrovlnky zahříváme. Pokrájíme sekanou na plátky a podáváme se zeleninou a vařenými bramborami, nebo bramborovou kaší.

  8. Moje omáčka barbecue: V menším hrnci na lžíci oleje opékejte na drobné kousky posekanou cibuli a česnek, vše zaprášené směsí koření Barbecue, asi 3 minuty do sklovita.

  9. Přidejte obsah konzervy krájených rajčat, vsypte hnědý cukr, ocet Balzamiko, sójovou omáčku a Maggi a přidejte brusinkovou marmeládu.

  10. Nechte pak mírně probublávat těsně okolo bodu varu asi 20 – 30 minut do zhoustnutí. Až přiměřeně vychladne, rozmixujte omáčku a nechte vychladnout úplně.

  11. Zkontrolujte chuť a případně dosolte, ale asi nebude třeba.

  12. Moje vařené brambory: Všechny suroviny vložíme do hrnce a zalijeme horkým vývarem – brambory musí být ponořeny. Vodu uvedeme do varu a vaříme dál normálně do změknutí brambor. Vodu po slití můžeme použít k vaření polévky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!