Závin z listového těsta se špenátem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

300-400 g listového těsta
1 balení špenátu (sekaného)
100-150 g uzeniny (nakrájené - šunka, debrecínka, libová anglická slanina)
strouhanka (cca z 1/2 rohlíku)
olej
cibule (menší)
mléko
kousek Nivy (nebo Hermelínu)
pepř
česnek
zázvor (může být čerstvý)
obyčejná hořčice

Postup přípravy receptu

  1. Na trošce oleje osmažíme drobně nakrájenou cibulku, přidáme zmrazený špenát, necháme povolit a lehce povaříme.

  2. Přidáme trochu mléka nebo smetany, ochutíme česnekem, pepřem a zázvorem (může být nastrouhaný čerstvý) a zahustíme trochou strouhanky (pohltí přebytečnou tekutinu). Můžeme přidat pár kousků sýra a nechat ho roztavit, ale není to nutné. Špenát vychladíme. Listové těsto tence rozválíme, potřeme hořčicí a poklademe tenkými plátky uzeniny (zda to bude kuřecí šunka nebo anglická slanina, závisí na tom, jaké množství cholesterolu si můžeme dovolit). Bohatě potřeme po celé ploše špenátem a svineme do závinu.

  3. Vršek těsta propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára a těsto se netrhalo (z těch samých důvodů nenatíráme povrch závinu vajíčkem). Upečeme v hodně vyhřáté troubě, do níž můžeme vložit kastrůlek s vodou. Podáváme teplé i studené, doplněné plátky rajčátka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!