Žampionové rizoto s mrkvičkami na karamelu s chilli

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Rizoto:
0,2 l rýže Basmati
200 g žampionů
0,3 l zeleninového vývaru
1/2 cibule
3 stroužky česneku
1 menší mrkev
majoránka
sůl
pepř podle chuťi
30 g parmezánu
30 g másla
Mrkvičky:
300 g baby mrkviček
1 chilli paprika malá
1 lžíce cukru
sůl
pepř podle chuťi
1/4 limetky
20 g másla
0,15 l bílého vína
petržel

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme pánev, na které necháme rozpustit máslo. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli, opečeme do zlata. Pak dáme utřený česnek a na jemno nakrájené žampiony. Orestujeme a přidáme rýži, kterou také orestujeme. Přidáme koření a podlijeme vývarem. Občas promícháme, aby se rýže nepřilepovala k pánvi.

  2. Mezitím necháme zkaramelizovat v hrnci cukr. Přidáme chilli, máslo a mrkve a podléváme vínem. Necháváme dusit 15 minut. Nakonec přidáme jemně nasekanou petržel, promícháme. Rýži po 20 minutách dušení vypneme. Na závěr do rizota vmícháme jemně nastrouhaný parmezán.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!