Vynikající pomazánka ze sušených rajčat

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

1,5 hrnku slunečnicových semínek
15 větších sušených rajčat v oleji (sušená mimo olej nejdříve chvíli rehydratujte v teplé vodě)
2 lžíce panenského olivového oleje
kůra a šťáva z 1 citrónu (ideálně chemicky neošetřeného)
2 menší stroužky česneku
3/4 hrnku čerstvé bazalky (při odměřování lístky pořádně zmáčkněte, je jich potřeba opravdu dost)
1 lžička sirupu (agáve nebo jiného sladidla)
1 lžička sójové omáčky či tamari
sůl
čerstvě mletý pepř dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Vše dejte do větší mísy a dobře rozmixujte tyčovým mixérem. Ochutnejte a dochuťte (přidejte více rajčat, bazalky, citrónu, pepře...). Pokud používáte rehydratovaná sušená rajčata, budete patrně k dosažení požadované konzistence muset přidat pár lžic vody (nejlépe té, ve které jste máčeli rajčata). Podávejte s opečeným chlebem a zeleninou, např. marinovanými plátky červené řepy, rukolou či bazalkovým pestem. V dobře uzavřené nádobě vydrží pomazánka v lednici až týden.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!