Vrstvený aspik

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

2 sklenice Moravanky
7 vajec
200 g kvalitní šunky, krájené na jemné plátky
150 g šunky v celku
400 ml majonézy
120 g práškové želatiny
kvasný ocet
sůl
cukr
zeleninový vývar

Postup přípravy receptu

  1. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. 6 překrojte na 1/2, jedno nakrájejte na kostičky. Šunku vcelku nakrájejte na kostičky asi 0,3 x 0,3 cm.

  2. Moravanku slijte a nálev dejte stranou, roztřiďte zeleninu na - hrášek, papriku, okurky, cibulky, feferonky a kořenovou zeleninu. Asi 1/2 okurek nakrájejte na plátky a druhou na kostičky a ty přidejte ke kořenové zelenině. Cibulky a feferonky do tohoto receptu nepoužívám, ale je to otázkou preferencí.

  3. Nálev doplňte vodou, ochuťte solí, octem a cukrem tak, abyste měli 1 litr tekutiny. Nechte přejít varem do rozpuštění sypkých surovin. Nálev by měl být chuťově velmi výrazný, zchladnutí chutě srazí. Nechte zchladnout tak na 80 C.

  4. Odlijte asi 0,5 l nálevu, vmíchejte želatinu - 40 g (je to dvojnásobné množství, než se běžné uvádí) a míchejte do jejího rozpuštění. Vlijte na dno forem asi do 2 cm výšky - množství je na 12 silikonových muffinových formiček, o průměru 9 cm. Nechte částečně ztuhnout při pokojové teplotě.

  5. Na čirý aspik klaďte dle fantazie plátky okurek, papriku, hrášek, polovinu vejce. Překryjte plátkem šunky.

  6. Asi do 0,2 l nálevu s již rozpuštěnou želatinou (20 g) vmíchejte majonézu a nalijte jako další vrstvu. Tuto vrstvu můžete vynechat.

  7. Do zbylého nálevu se želatinou přidejte zeleninový vývar, vmíchejte majonézu a kořenovou zeleninu s nakrájenými okurkami, šunkou a vejcem nakrájenými na kostičky. A překryjte formičky poslední vrstvou. Nechte ztuhnout v lednici, nejlépe do druhého dne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!