Vláčný perník z kefíru

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
400 g polohrubé mouky
220 g cukru krupice
cca 2 lžíce kakaa, dle barvy
1 prášek do pečiva (nebo plnější lžička sody)
perníkového koření dle chuti (1-2 lžičky)
500 ml kefíru (nebo podmáslí)
1 vejce
1 dl oleje
Dále dle chuti:
čokoládová poleva
pikantní džem
rum nebo likér
kokos nebo ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Sypké suroviny smícháme v míse a následně vmícháme vejce, olej a kefír nebo podmáslí.

  2. Po řádném promíchání těsto nalijeme do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného vyššího plechu, dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda je perník upečený.

  3. Perník můžeme před podáváním pocukrovat nebo po zchladnutí přelít čokoládovou polevou a posypat kokosem nebo ořechy. Upéct ho můžeme i ve menším hlubokém pekáči, po zchladnutí prokrojit, potřít marmeládou, pokapat višňovým likérem...

  4. Po vychladnutí pokrájíme a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!