Vietnamské vepřové závitky v čínském zelí

Recepty, Mleté maso

Suroviny

250 g libového bůčku nebo mletého vepřového masa
půl hrnku rýže
4 houby (shitake, jidášovo ucho nebo žampiony)
2 jarní cibulky
2 stroužky česneku
1 mrkev
čerstvý zázvor
1 chilli papričku čerstvou nebo sušenou
3 stonky čerstvého vietnamského nebo našeho koriandru
1 lžička sezamového pleje
1 polévková lžíce rybí omáčky
1 polévková lžíce sojové omáčky
1 polévková lžíce rýžového octa.
Na balení
menší hlávku čínského zelí
3 lžíce hoisin omáčky
1 lžíce vody
1 lžíce slunečnicového oleje.

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve namočíme sušené houby do vody, dáme vařit rýži (půl hrnku rýže - 1 hrnek vody, špetka soli), umeleme maso, pokud jsme nekoupili mleté. Namleté maso dáme do misky, přidáme lžičku sezamového oleje, rybí i sojovou omáčku, rýžový ocet a vše důkladně promícháme.

  2. Nakrájíme na tenké proužky nebo nastrouháme mrkev, nastrouháme asi 1cm zázvoru dle chuti, nasekáme cibulky, koriandr, houby, papričku a prolisujeme česnek. Všechny takto připravené suroviny spolu s uvařenou rýží promícháme s masem. Z čínského zelí postupně odebereme 10 listů, odřízneme 2-3 cm spodní bílé části, listy spaříme na 2 minuty vřelou vodou a propláchneme studenou.

  3. Z masové směsi uděláme 10 válečků, které zabalíme do listů zelí a spojem dolů poklademe do olejem vymazaného pekáčku. Hoisin omáčku zředíme lžící vody, vidličkou prošleháme a polijeme jednotlivé závitky. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 ° C na cca 30 minut. Hotové závitky podáváme s rýží, pečivem nebo jen se salátem a jsou dobré i studené.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!