Letní vietnamské závitky

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

1 balení rýžového papíru
200 g rýžových nudlí (bún)
1 kuřecí prsíčko
půlka salátové okurky
1 paprika
1 mrkev
ledový salát
bylinky (koriandr, thajská bazalka)
ananas
krevety
sojové klíčky

Postup přípravy receptu

  1. Začneme tím, že připravíme kuřecí maso, nakrájíme ho na co nejtenčí plátky. Až maso budete mít nakrájené, opepříme a osolíme a dáme na dvě minutky restovat- pokud se vám maso nepovedlo nakrájet na moc tenké plátky, necháme restovat o trošku déle.

  2. Dále omyjeme okurku, rozpůlíme ji (druhou půlku můžete použít na salát nebo do nějakého jiného jídla.:)). Okurku znovu rozpůlíme podélně a každou tu půlku se snažíme krájet na co nejtenčí plátečky. Papriku omyjeme, rozpůlíme a také krájíme na co nejtenčí plátky.

  3. Mrkve oloupeme, omyjeme a krájíme na co nejtenčí julienne (tenké proužky). Ledový salát opět omyjeme, opět rozpůlíme a opět krájíme na tenké nudličky. Celá vietnamská kuchyně je o krájení věcí na co nejmenší nebo nejtenčí věci. Ananas očistíme a opět krájíme na tenké plátky.

  4. Krevety spaříme. Doporučuji koupit krevety šedé, není v tom žádný rozdíl mezi těmi červenými a šedými. Akorát šedé krevety ještě nejsou spařené a když je spaříte sami doma, mají lepší chuť, než když už je spařené koupíte. Takže spařené krevety vyndáme, oloupeme a překrojíme podélně na polovinu.

  5. Rýžové nudle dáme do nějaké misky, zalijeme vroucí vodou a necháme je změknout.

  6. Když máte vše připraveno, namočíme rýžový papír, položíme nejlépe na prkénko a začneme skládat suroviny. Suroviny položíme dál od okraje a přibližně na půlku, aby nám šly závitky zamotat.

  7. Jako první dávám ledový salát, pak mrkev, sojové klíčky, rýžové nudle, papriku, okurku, ananas, bylinky, kuřecí maso a nakonec dávám krevety, ty dám o něco výš než ostatní suroviny, aby potom v jídle vynikly a byly vidět navrchu. Hlavně neskládat všechny suroviny na sebe.

  8. Na sebe dáme jen ledový salát, mrkev, sojové klíčky a rýžové nudle. Hned za to poskládáme na sebe papriku, okurku, ananas, bylinky a kuřecí maso. Krevety položíme o něco výš.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!