Kořeněný slívovo-ostružinový crumble

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 kg slív blum nebo švestek
1-2 lžíce hnědého cukru (podle kyselosti ovoce)
1 lžíce hladké mouky
2 hvězdičky badyánu
1 lžíčka mleté skořice
1 vanilkový extrakt (sáček)
šťáva z půlky citronu (vynechat, pokud je ovoc dost kyselé)
30 dkg ostružin
na drobenku:
14 dkg hladké mouky
14 dkg másla nakrájeného na kostičky
10 dkg hnědého cukru
5 dkg ovesných vloček

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravte drobenku. Mouku a máslo zpracujte v robotu nebo ručně do konzistence vlhkého písku, do mísy přidejte cukr a vločky.

  2. Pak vše promíchejte vidličkou, aby vznikla drobenka s většími hrudkami a odložte do chladničky.

  3. Předehřejte troubu na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Slívy, cukr, mouku, koření, vanilkový extrakt a citronovou šťávu dejte do lehce máslem vymazané velké zapékací mísy nebo pekáčku (min. 20x30 cm). Zakryjte alobalem a hodinu pečte.

  4. Odstraňte alobal, vyjměte badyán, přisypte ostružiny a pak drobenku a vraťte na 20-30 minut do trouby, aby povrch zezlátl. Podávejte horké třeba s vanilkovým krémem nebo zakysanou smetanou, ale i studené je dobré.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!