Rozpraskané čokoládové sušenky

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g hořké čokolády
110 g krupicového cukru
50 g másla
2 vejce
60 g sušených brusinek nebo rozinek
40 ml rumu
100 g hladké mouky
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
100 g moučkového cukru na obalení

Postup přípravy receptu

  1. Brusinky předem naložíme do rumu, nejlépe několik hodin.

  2. Čokoládu ve vodní lázni pomalinku rozpustíme spolu s máslem.

  3. Do lehce vychladlé zapracujeme macerované brusinky i se zbytkem nevsáknutého alkoholu.

  4. Ušleháme vejce s 60 g krupicového cukru do nadýchané světlé pěny a pomalounku vešleháme čokoládovou směs.

  5. Stejně opatrně vmícháme mouku prosátou se sodou a solí. Tuto hmotu (zatím těsto moc nepřipomíná:-)) necháme v lednici nejméně 2 hodinky chladnout a uležet.

  6. Potom z vychladlé hmoty lžičkou ukrajujeme kousky, vložíme do zbytku krupicového cukru, vytvarujeme kuličku (v průměru tak cca 3 cm), kterou potom dobře obalíme v cukru moučkovém.

  7. Klademe na plech, necháváme nejméně 5 cm rozestupy a pečeme v troubě na 170°C 12 minut, dobře hlídáme, sušenka by měla být při vydělání z trouby ve vrcholu měkounká a po zmáčknutí by se měl vytvořit důlek, který se pomalu vyrovná zpět.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!