Vídeňské šunkofleky se zelím

Recepty, Těstoviny

Suroviny

½ menší hlávky bílého zelí (cca 500 g)
2 větší cibule
150 g uzené slaniny
1 vrchovatá polévková lžíce krupicového cukru
350 g suchých těstovin
2 polévkové lžíce kvasného octa
1 čajová lžička kmínu
1 vrchovatá čajová lžička sladké papriky
1 dl vývaru nebo vody z těstovin
sůl
pepř
petržel na dozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Ze zelí odstraníme vrchní narušené listy a vykrojíme košťál. Celou hlávku rozebereme na jednotlivé listy a důkladně je opereme. Z listů vykrojíme silná žebra a listy nakrájíme je na čtverečky, přibližně o hraně 1,5 cm. Nakrájené zelí vložíme do větší misky, posolíme a pěstí několikrát zmáčkneme a necháme odležet.

  2. Nyní dáme vařit těstoviny do dostatečného množství vroucí osolené vody. Budou se vařit 7 minut a pak je necháme 15 minut odstát, než je scedíme.

  3. Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme ji do větší pánve. Když pustí tuk, přidáme nakrájenou cibulku a společně restujeme pár minut. K osmažené cibulce přilijeme dvě polévkové lžíce octa a necháme asi minutu odpařit.

  4. Do menšího kastrůlku nebo pánvičky nasypeme krystalový cukr a necháme ho zkaramelizovat. Cukr se rozpustí a získá hnědou barvu. Kastrůlek odstavíme.

  5. Po minutě odpařování octa přisypeme do pánve připravené zelí, kmín, papriku a zkaramelizovaný cukr. Promícháme a podlijeme vývarem nebo vodou z těstovin. Zelí dusíme do měkka. Trvá to 15-20 minut. Zelí získá zlatavou až nahnědlou barvu. Pánev odstavíme.

  6. Scezené těstoviny přisypeme do pánve, vše společně promícháme a ještě krátce, 2-3 minuty, prohřejeme. Máme hotovo. Ještě přidáme čerstvě namletý pepř a ochutnáme, zda je pokrm chuťově vyvážený dle chutí rodiny. Podáváme posypané petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!