Vepřový plátek s cuketovým přelivem a šťouchaným bramborem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Maso:
- 4 plátky vepřové pečeně
- olivový olej
- sůl
- drcený pepř
- 1 stroužek česneku
- mletá paprika
- provensálské bylinky
- Cuketový přeliv:
- 1 cuketa
- 1 lžíce másla
- 1 kelímek 12% smetany
- mléko
- sůl
- drcený pepř
- 1 stroužek česneku
- Šťouchané brambory:
- 8 středně velkých brambor
- 100 g slaniny vcelku
- jarní cibulka
- sůl
- mléko
Postup Vepřový plátek s cuketovým přelivem a šťouchaným bramborem
Postup přípravy receptu
-
Plátky masa nařízneme, aby se nám při pečení nekroutily. Jemně naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou a provensálskými bylinkami. Vložíme do mísy, zakápneme olivovým olejem a přidáme na plátky nakrájený česnek. Jemně rukou promasírujeme, aby se olej dostal mezi plátky masa. Dáme do lednice odležet.
Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit do osolené vody. Na kostičky nakrájenou slaninu, orestujeme na pánvi, přidáme jarní cibulku a ještě chvilku společně restujeme. Vařené brambory scedíme, přidáme slaninu s cibulkou, trochu mléka podle potřeby a vyšťoucháme.
Cuketu nahrubo nastrouháme a v hrnci orestujeme na lžíci másla. Přidáme trochu vody nebo mléka a dusíme cca 10 minut. Přidáme smetanu a provaříme. Pokud chceme jemnější omáčku, můžeme jí rozmixovat ponorným mixerem. Osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek. Vaříme do zhoustnutí.
Maso opečeme na pánvi na trošce olivového oleje, cca 3 minuty z každé strany (pokud máme silnější plátky, tak 4-5 minut) a můžeme podávat.