Vepřový plátek s cuketovým přelivem a šťouchaným bramborem

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Maso:
4 plátky vepřové pečeně
olivový olej
sůl
drcený pepř
1 stroužek česneku
mletá paprika
provensálské bylinky
Cuketový přeliv:
1 cuketa
1 lžíce másla
1 kelímek 12% smetany
mléko
sůl
drcený pepř
1 stroužek česneku
Šťouchané brambory:
8 středně velkých brambor
100 g slaniny vcelku
jarní cibulka
sůl
mléko

Postup přípravy receptu

  1. Plátky masa nařízneme, aby se nám při pečení nekroutily. Jemně naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou a provensálskými bylinkami. Vložíme do mísy, zakápneme olivovým olejem a přidáme na plátky nakrájený česnek. Jemně rukou promasírujeme, aby se olej dostal mezi plátky masa. Dáme do lednice odležet.

  2. Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit do osolené vody. Na kostičky nakrájenou slaninu, orestujeme na pánvi, přidáme jarní cibulku a ještě chvilku společně restujeme. Vařené brambory scedíme, přidáme slaninu s cibulkou, trochu mléka podle potřeby a vyšťoucháme.

  3. Cuketu nahrubo nastrouháme a v hrnci orestujeme na lžíci másla. Přidáme trochu vody nebo mléka a dusíme cca 10 minut. Přidáme smetanu a provaříme. Pokud chceme jemnější omáčku, můžeme jí rozmixovat ponorným mixerem. Osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek. Vaříme do zhoustnutí.

  4. Maso opečeme na pánvi na trošce olivového oleje, cca 3 minuty z každé strany (pokud máme silnější plátky, tak 4-5 minut) a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!