Pikantní šunka po švédsku

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 vykostěná vepřová šunka (asi 2,5 kg)
1 střední cibule
250 g sušených švestek
2 bobkové listy
5 hřebíčků
1 lžička celého černého pepře
1 kousek skořicové kůry
1/2 citronu
1/2 lžičky mletého nového koření
3 lžičky jemně prosáté strouhanky
2 lžičky plnotučné hořčice
2 lžičky moučkového cukru
1 vejce
1,5 kg brambor nebo zmrazených kroket
500 g růžičkové kapusty

Postup přípravy receptu

  1. Do velkého hrnce dáme očištěnou a oloupanou cibuli, celé koření a vše zalijeme asi 4 litry vody. Do vroucí vody vložíme šunku a na mírném plameni vaříme asi 3 hodiny, až je téměř měkká.

  2. Propláchneme sušené švestky a spolu s celou skořicí a oloupaným na tenké plátky nakrájený citronem je povaříme v 1/2 litru vody. Potom vyjmeme skořici a kompot necháme vychladnout.

  3. Vajíčko rozmícháme s hořčicí, cukrem, mletým novým kořením a asi 2 lžičkami jemné strouhanky.

  4. Uvařené maso vyjmeme z hrnce. Opatrně odřízneme kůži a kýtu potřeme vaječnou hmotou a nakonec ji posypeme zbylou strouhankou (hmotu ještě můžeme na maso mírně přitlačit prsty).

  5. Pekáček s masem vložíme do předehřáté trouby a pečeme, dokud se nevytvoří zlatavá kůrčička (asi 20 minut).

  6. Hotovou šunku upravíme na servírovací mísu a obložíme prochladlými vařenými švestkami. Podáváme s vařenou růžičkovou kapustou a jako přílohu volíme například malé smažené kroketky nebo vařené maštěné brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!