Vepřové špízy na kyselém zelí

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

ŠPÍZY:
800 g vepřový bůček
2 klobásky (cca 200 g)
200 g uzeného špeku
2 větší červené cibule nebo bílé cibule
2 kávové lžičky vegety
1 kávová lžička mleté sladké červené papriky
1 kávová lžička grilovacího koření
1 polévkové lžíce worcesterové omáčky
1 polévkové lžíce sojové omáčky
4 polévkové lžíce olivového oleje
kovové jehlice nebo špejle
ZELÍ:
200 g anglické slaniny
1 sáček kysaného zelí
3 rajčata
1 cibule
3 bobkové listy
tymián
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
celý kmín
mletý pepř
sůl
olej (nebo sádlo)
1 dcl tmavého piva (může být a nemusí)

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso nakrájíme na kostky cca 4x4 cm a vetřeme do něj sypké koření (vegetu, papriku, grilovací) a dáme do mikrotenového sáčku a uložíme do rána do lednice. Na druhý den ráno maso vyndáme z lednice a přeložíme ho.

  2. Smícháme olivový olej se sojovou omáčkou a worcesterem a tuto směs prošleháme tyčovým ponorným mixérem až vznikne hustá emulze. Touto emulzí zalijeme maso a řádně ji rukou vetřeme. Znovu uložíme do chladna a necháme proležet do doby použití.

  3. Ostatní suroviny si nakrájíme na stejně široká kolečka – cibuli na měsíčky. Postupně střídavě napichujeme na špejle. Uvedené množství je na cca 6 jehel. Zprudka opečeme ze všech stran na větší pánvi a přeneseme na plech s připraveným kyselým zelím.

  4. Dáme péct do trouby na 180°C cca 40 minut. Podáváme s čímkoli, co je nám libo nebo co nám k tomu pasuje.

  5. Pekáček si vymázneme olejem nebo lépe sádlem a na dno vyskládáme plátky anglické slaniny. V kastrolu si na oleji osmažíme nakrájenou cibulku, přidáme zelí, kmín, nakrájená rajčata, tymián, pepř, nové koření, bobkové listy, osolíme a chvíli podusíme.

  6. Takto hotové zelí přendáme do pekáčku na anglickou slaninu, na zelí pak položíme připravené orestované špízy, opepříme a přidáme pivo a dáme odkryté zapéct, až bude maso hezky dohněda.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!