Polévka z pečené dýně

Recepty, Polévky

Suroviny

1 dýně Hokkaido
2 paličky česneku
500 ml vývaru (dle potřeby)
100 ml smetany či kokosového mléka (dle chuti)
sůl
olivový olej
popř bylinky dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Dýni rozpůlíme, odstraníme jádra a do vzniklé dutiny vložíme celé neoloupané stroužky česneku (jedna půlka dýně = 1 palička česneku), lehce prosolíme a zakápneme olejem. Dle chuti můžeme přidat i bylinky, např. tymián, rozmarýn.

  2. Jednotlivé poloviny dýně zabalíme do alobalu a pečeme v troubě asi 1-1,5 hodinu (200°C). Poté vyjmeme z trouby, rozbalíme a necháme zchladnout, aby česnek v ruce nepálil.

  3. Lehce vychladlý česnek vymačkáme do hrnce, přidáme na kousky nakrájenou dýni (netřeba loupat, Hokkaido má kůru měkkou), zalijeme trochou teplého vývaru a ponorným mixerem rozmixujeme. Prohřejeme a dosolíme dle chuti.

  4. Nakonec zjemníme smetanou či kokosovým mlékem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!