Vepřové plátky s cibulovou omáčkou a Rösti

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

600 g libové vepřové plece
400 g cibule (byly to 3 velké)
30 g másla
8 lístečků šalvěje
3 snítky tymiánu
1 dcl bílého vína
1 zeleninový bio bujon
1 lžička červené kari pasty (nebo chilli koření)
1 zarovnaná lžička třtinového cukru
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce hladké mouky
olej
Bramborové Rösti:
500 g oloupaných brambor (asi 6 středních)
1 vrchovatá lžíce bramborového škrobu
sůl dle chuti
olej

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli rozkrájíme na proužky a nasypeme jí do pekáčku na trochu oleje. Přidáme cukr a za občasného míchání orestujeme dozlatova.

  2. Mezitím si nakrájíme maso na plátky a lehounce naklepeme paličkou. Z obou stran plátky poprášíme hladkou moukou. Na pánvi rozpálíme olej a plátky na něm z obou stran zprudka krátce opečeme. Jestliže ještě není cibule dostatečně zlatá, uschováme plátky na hlubokém talíři, přikrytém pokličkou.

  3. Do výpeku na pánvi přidáme asi 1,5 dl vody a povaříme.

  4. Orestovanou cibuli podlijeme vínem a necháme vydusit. Přidáme omyté bylinky, bujonovou kostku, kari pastu a opečené plátky masa. Přelijeme povařeným výpekem. Přiklopíme pokličkou nebo alobalem a v troubě při 180°C zapečeme 30 minut.

  5. Poté odklopíme, maso obrátíme a nepřikryté opékáme ještě asi 25 minut.

  6. Brambory omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přendáme je do cedníku a necháme pár minut vykapat. Poté ještě rukou vymačkáme.

  7. Přendáme zpět do misky, přisypeme škrob a sůl, promícháme a polévkovou lžící tvoříme placičky na teflonovou pánev, na které jsme rozpálili trochu oleje. Z obou stran opečeme dozlatova.

  8. Hotové maso opět přendáme na hluboký talíř, který přiklopíme pokličkou. Opečenou cibuli přendáme do menšího kastrůlku, přilijeme trošku vody a rozmixujeme dohladka. Můžeme dochutit solí a citronovou šťávou, případně troškou sojové omáčky. Ještě minutku povaříme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!