Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem

Recepty, Omáčky

Suroviny

1 kg vepřové kýty
10 dkg anglické slaniny
2 litry vývaru (může být i z masoxu)
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
120 g cibule
2 lžíce cukru krupice
mražená zelenina (nebo nakládaná zelenina - mrkev s hráškem)
1 smetana ke šlehání
ocet
olej
lžička hořčice
divoké koření:
bobkový list
nové koření
celý pepř
špetka tymiánu
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou kýtu prošpikujeme slaninou a maso drezírujeme provázkem. (Obvážeme a utáhneme, kvůli držení tvaru), osolíme, opepříme a vložíme na rozpálený olej, zprudka restujeme, aby se maso zatáhlo.

  2. Maso po orestování vyjmeme a dáme do oleje 2 lžíce cukru krupice, ne krystal! Necháme půl minutky karamelizovat a přidáme na drobno pokrájenou zeleninu v poměru 100 g od každého druhu. Mrkve cca 130 g, měla by lehce převládat. Restujeme do zezlátnutí.

  3. Poté přidáme divoké koření a tymián, pokrájenou cibuli, lžičku hořčice a zastříkneme octem. Vše chvíli restujeme a zalijeme vývarem. Do tohoto základu vložíme maso a dáme do vyhřáté trouby na 180°C cca 1 hod. Pro zvýšení chuti můžeme přidat masox dle uvážení.

  4. Až bude maso měkké, tak ho vyjmeme ze základu a ten zahustíme máslovou jíškou (je sice pracnější ale chutnější než-li voda s moukou). Po zahuštění přecedíme skrz síto, nemixujeme !

  5. V případě, že nechceme pouze vepřové na smetaně, ale štěpánskou omáčku, vložíme do omáčky na 20 minut povařit mrkev s hráškem. Přidáme 200 ml smetany ke šlehání - lijeme po malých dávkách a mícháme, aby se nesrazila.

  6. Pro dochucení můžeme použít cukr, sůl, event. ocet, ovšem měl by se před přidáním do omáčky převařit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!