Vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Vepřová plec (kýta) 1,5 kg
špenát čerstvý listový 250 g (nebo mrazený listový asi 7-8 válečků)
sůl
pepř drcený
8 stroužků česneku
cibule 4 ks
olivový olej 1 lžička
olej slunečnicový 1 lžíce
mouka hladká 3 - 4 lžíce
máslo 50 g
koňak 4 lžíce
smetana 31%

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso očistíme a prořízneme na celistvý plát. Zlehka jej naklepeme přes fólii, maso nerozklepeme na tenko, jen ho spíš paličkou zformujeme do jednotného plátu.

  2. Česnek oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na hrubší kostky. Čerstvý špenát přebereme, propláchneme a zlehka osušíme. Na větší pánvi si rozehřejeme lžičku olivového oleje, vsypeme polovinu česneku, rozvoníme jej a přidáme připravené špenátové listy. Ty na pánvi zlehka prohodíme a děláme je jen tak dlouho, než lehce zavadnou.

  3. Pak pánev odstavíme z tepla. Mrazený špenát necháme povolit, zbavíme ho přebytečné vody dále postupujeme stejně jako u čerstvého. Troubu si zapneme na 180°C.

  4. V pekáčku si rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a restujeme jí dozlatova. Mezitím si plát masa osolíme, posypeme hrubě pomletým pepřem a zbylým česnekem. Maso pokapeme 2 lžícemi koňaku a poklademe připraveným špenátem. Zlehka ho osolíme, poklademe pár lístky másla a polijeme 2 lžícemi smetany.

  5. Roládu si zavineme a sepneme jehlami, nebo stáhneme provázkem. Roládu zvenčí osolíme a posypeme hrubě mletým pepřem.

  6. Hotovou cibuli odhrneme ke stranám pekáčku, vložíme roládu a ze všech stran jí opečeme do zatažení masa. Poté maso podlijeme vroucím vývarem (vodou) do 1/3 výšky masa, přiklopíme poklicí a vložíme do rozpálené trouby, kde jí za občasného otočení a podlití (jen pokud je potřeba!) pečeme do měkka.

  7. Dle použité masa je to přibližně 1,5 hodiny. Během pečení seškrabujeme do šťávy přípečky ze stran pekáčku, pro pěknou finální barvu omáčky. Hotovo roládu vyjmeme a uložíme do tepla.

  8. Šťávu vydusíme na tuk, zasypeme moukou a restujeme aby nebyla mouka syrová. Poté podlijeme studeným vývarem (vodou), pečlivě prošleháme metličkou, aby se nám neudělaly hrudky a necháme provářet asi 20 minut.

  9. Poté omáčku přepasírujeme do hrnce, přidáme smetanu a jen zlehka zavaříme (smetana musí mít pokojovou teplotu, jinak se v horké omáčce srazí). Nakonec přilijeme zbylý koňak, přidáme pár vloček másla a omáčku vypneme.

  10. Do omáčky ještě zlehka nameleme špetku barevného pepře. Je to už jen pro finální vůni a chuť omáčky. Roládu zbavíme jehel/nití, pokrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!