Vepřová panenka s brusinkovým středem a sýrovou omáčkou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

800 g vepřové panenky
100 g brusinkového želé
100 g camembertu (nebo hermelín)
100 g gorgonzoly (nebo nivy, modřenín apod.)
200 ml smetany na vaření
1-2 lžíce hladké mouky
2 červené cibule
pepř
sůl
olivový olej
máslo
čerstvý tymián

Postup přípravy receptu

  1. Uprostřed masa uděláme otvor ostrým nožem. Nožem pootočíme, abychom vytvořili skulinu. Naplníme ji brusinkovým želé a okraje spíchneme párátkem nebo ucpeme např. kouskem uzeniny, aby brusinky nevytekly. Maso osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji ze všech stran dozlatova.

  2. Přendáme do pekáčku, přikryjeme alobalem a necháme cca 15 minut dojít v horké troubě. K výpeku přidáme lžíci másla, zaprášíme moukou, prosmahneme a zalijeme smetanou a případně trochou vody. Přidáme nakrájené sýry a na nízké teplotě je necháme rozpouštět a omáčku minimálně 20 minut redukovat. Hustotu ovlivňujeme případným přidáváním malého množství tekutiny (vody, vývaru nebo mléka). Ke konci dosolíme, přidáme tymián a dopepříme.

  3. Mezitím nakrájíme cibule na proužky a dohněda je orestujeme na oleji.

  4. Hotové maso nakrájíme na porce (cca 10cm), na talíři je posypeme restovanou cibulkou a podlijeme sýrovou omáčkou. Podáváme s různě upravenými brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!