Vepřová kýta protýkaná mrkví
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1-1,5 kg Vepřové kýty
- 300 g mrkev tenší
- 1 lžíce sladké papriky
- sůl
- pepř mletý bílý
- 1 ks cibule střední
- hladká mouka na zahuštění
- vývar (voda na podlití)
Postup Vepřová kýta protýkaná mrkví
Postup přípravy receptu
-
Mrkev si oloupeme a očistíme.
Kýtu na několika místech propíchneme ve směru vláken a do vzniklých otvorů vsuneme mrkve.
Pak do masa vetřeme sůl, špetku pepře a mletou papriku a necháme odležet (nechávám pár hodin, ale pokud není čas tak se nemusí).
V pekáčku si rozehřejeme máslo, vložíme nahrubo nastrouhanou mrkev a cibuli, lehce orestujeme, přidáme připravené maso. Opečeme je ze všech stran (pozor na připálení papriky!) a podlijeme vlažným vývarem. Pekáček přiklopíme a vložíme ho předehřáté trouby na 175-180°C. Maso pečeme za občasného otáčení masa do měkka - maso dle potřeby podléváme.
Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme (vypečeme) na tuk, zasypeme hladkou moukou, orestujeme, podlijeme vývarem a necháme provařit (můžeme zahustit i jen moukou rozmíchanou ve vodě a dolít vývarem na požadované množství).
Provařenou šťávu přecedíme přes jemný cedník, dle potřeby dochutíme solí a špetkou pepře a necháme jí na mírném plameni aby nám pustila glanc (tuk).
Maso nakrájíme na porce, přelijeme hotovou šťávou a podáváme s vařenými bramborami.