Vepřová kýta protýkaná mrkví

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1-1,5 kg Vepřové kýty
300 g mrkev tenší
1 lžíce sladké papriky
sůl
pepř mletý bílý
1 ks cibule střední
hladká mouka na zahuštění
vývar (voda na podlití)

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev si oloupeme a očistíme.

  2. Kýtu na několika místech propíchneme ve směru vláken a do vzniklých otvorů vsuneme mrkve.

  3. Pak do masa vetřeme sůl, špetku pepře a mletou papriku a necháme odležet (nechávám pár hodin, ale pokud není čas tak se nemusí).

  4. V pekáčku si rozehřejeme máslo, vložíme nahrubo nastrouhanou mrkev a cibuli, lehce orestujeme, přidáme připravené maso. Opečeme je ze všech stran (pozor na připálení papriky!) a podlijeme vlažným vývarem. Pekáček přiklopíme a vložíme ho předehřáté trouby na 175-180°C. Maso pečeme za občasného otáčení masa do měkka - maso dle potřeby podléváme.

  5. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme (vypečeme) na tuk, zasypeme hladkou moukou, orestujeme, podlijeme vývarem a necháme provařit (můžeme zahustit i jen moukou rozmíchanou ve vodě a dolít vývarem na požadované množství).

  6. Provařenou šťávu přecedíme přes jemný cedník, dle potřeby dochutíme solí a špetkou pepře a necháme jí na mírném plameni aby nám pustila glanc (tuk).

  7. Maso nakrájíme na porce, přelijeme hotovou šťávou a podáváme s vařenými bramborami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!