Vepřová kýta nadivoko

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřové kýty
80 g slaniny
1/2 celeru
1 petržele
2 mrkve
1 cibule
2 lžíce Maizeny (kukuřičný škrob)
1-2 lžíce citrónové šťávy
1/4 l červeného vína
sůl
3 ks jalovce (rozdrceného)
3 ks bobkového listu
1/2 lžičky tymiánu
4 ks nového koření
10 ks pepře
1 lžička zázvoru mletého
slunečnicový olej

Postup přípravy receptu

  1. Přichystáme si směs na naložení - olej, 3 ks rozdrceného jalovce, 1/4 lžičky tymiánu, 2 ks bobkového listu na kousky, 2 ks nového koření rozdrceného, 6 ks pepře rozdrceného, 1/4 lžičky mletého zázvoru. Touto směsí potřeme maso a necháme uležet v chladničce 1-2dny.

  2. Poté maso osolíme, protáhneme proužky slaniny, pokapeme citronovou šťávou a opečeme na oleji.

  3. Přidáme na nudličky nakrájený celer, petržel, mrkev, čtvrtky cibule, 1 bobkový list, 1/4 lžičky tymiánu, 4 ks pepře, 2 ks nového koření.

  4. Podlijeme červeným vínem. Pečeme doměkka cca 1-1,5 hodiny, případně podléváme vínem či trochou vody.

  5. Pak maso vyjmeme, šťávu propasírujeme, zahustíme maizenou rozmíchanou v trošce studené vody. Podáváme s knedlíkem bramborovým, houskovým nebo s noky. Budete si myslet, že jíte zvěřinu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!