Velikonoční vajíčka z lineckého těsta

Recepty, Cukroví

Suroviny

Linecké těsto:
100 g hladké mouky
70 g másla
35 g moučkového cukru
1 žloutek
na špičku nože kypřícího prášku do pečiva
Na dokončení:
tmavá čokoláda
bílá čokoláda
umleté mandle nebo jiné oříšky

Postup přípravy receptu

  1. Z příslušných surovin vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny.

  2. Troubu předehřejte na 170 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 2 mm.

  3. Vykrájejte různě velká kolečka. Do každého pomocí slánky vypíchněte dírku. Vložte do trouby a pečte dozlatova. Vykrojte také několik malých koleček, jimiž budete prokládat jednotlivá větší kolečka.

  4. Vychladlá kolečka potřete ze shora rozpuštěnou čokoládou. Okraje můžete obalit v namletých oříšcích. Nechte uschnout.

  5. Pro snadné sestavení vajíčka můžete zhotovit jednoduchou konstrukci. Z tvrdého kartonu vystřihněte kolečka. Na karton přilepte lepidlem, nejlépe tavicí pistolí, špejli, aby držela v pravém úhlu oproti podložce. Uschlou konstrukci potřete čokoládou a posypte oříšky. To samé můžete udělat s velkým kolečkem z lineckého těsta, na které přilepíte špejli čokoládou, jen to bude déle trvat.

  6. Postupně seskládejte kolečka tak, aby představovala tvar vejce. Mezi patra můžete vždy vložit jedno malé kolečko.

  7. Prokládejte různě barevná, posypaná a neposypaná kolečka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!