Velikonoční masová roláda, plněná křepelčími vejci
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g vepřového karé – naporcované na tři motýlky“
- 25 dkg zauzené slaniny – delší verze plátek cca 20 cm
- 10 uvařených a oloupaných křepelčích vajec
- 4 syrová vejce
- hrst bylinek (petržel, medvědí česnek, pažitka, tymián, kopřiva)
- 20 celých listů medvědího česneku
- 20 dkg vařeného uzeného masa z žeber
- 1 velká cibule
- 1 střední mrkev
- 1/2 l vývaru z kostí
- sůl
- pepř
- škrob
- máslo
Postup Velikonoční masová roláda, plněná křepelčími vejci
Postup přípravy receptu
-
Vepřové maso naporcované na motýlka (silný plátek, který je uprostřed nedokrojen) opatrně rozklepeme na co největší plát, ale tak, aby se maso neprotrhlo. Na kus pečícího papíru rozprostřeme částečně i přes sebe plátky slaniny tak, aby se vytvořil obdélník cca 40 x 40 cm. Na slaninu rozložíme po celé ploše stejnoměrně rozklepané plátky vepřového karé. Maso vydatně osolíme, opepříme, a poklademe celými lístky medvědího česneku. Na nejlépe obdélníkovém pekáči/formě v troubě upečeme vaječnou omeletu vytvořenou rozšleháním tří vajec a smíchanou s hrstí nasekaného medvědího česneku. Pečeme do ztuhnutí. Omeleta z trouby je daleko pevnější, než z pánve. Omeletu necháme vychladnout a následně položíme jako další vrstvu na maso s medvědím česnekem.
Uzené maso rozkutrujeme najemno a smícháme s jedním syrovým vejcem. Rozložíme na fresh-folii v silnější vrstvě a uprostřed poklademe uvařenými křepelčími vejci. Opatrně zarolujeme, stáhneme a dáme do mrazáku ztuhnout, aby se to poté lépe rolovalo. Po zmražení uzeného masa toto rozbalíme, položíme na vaječnou omeletu a za pomocí pečícího papíru, na kterém je roláda rozložena, opatrně srolujeme. Následně dáme do lednice ztuhnout. Odstraníme pečící papír, převážeme provázkem a vložíme do pekáče. Podlijeme vývarem, vložíme nahrubo nakrájenou cibuli a mrkev.
Pečeme pomalu cca 2 hodiny na střední teplotu. Pečeme přiklopené, až je roláda měkká a chytne díky slanině na povrchu krásnou barvu. Šťávu z vypečené rolády zasypeme lžící bramborového škrobu, rozmíchaného ve trošce studené vody a necháme 1 minutu provařit. Obohatíme nasekanými bylinkami a na závěr dochutíme oříškem másla. Příloha: rýže smíchaná s hráškem a šunkou.