Slavnostní slaný dort

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

2,5 hrnku hladké mouky
3/4 kostky droždí
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky soli
hrnek vody
aspoň 2 druhy pomazánek
pikantní salám
vařená vejce
na povrch dortu buď pomazánku a hroznové víno nebo zeleninu
salámy
sýr

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy přesejte mouku, uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Zalijte ho troškou vlažné vody a nechte kvásek vzejít.

  2. Potom přidejte 2 lžíce oleje, hrnek vody a 1 lžičku soli. Vypracujte hladké těsto, poprašte moukou a pod utěrkou na teplém místě nechte vzejít. Zatím si připravte formu požadovaného tvaru.

  3. Vykynuté těsto dejte do formy a nechte ještě cca 15 minut odpočívat.

  4. Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C a pečte cca 20 minut.

  5. Upečený korpus nechte ve formě trochu vychladnout, potom jej vyklopte na mřížku a nechte pořádně vychladnout.

  6. Poté 2x rozkrojte, korpus pokropte lákem z domácích okurek, potřete krémem, položte plátky vařených vajec, přiklopte prostřední díl, zase pokapejte lákem, potřete pomazánkou a přiklopte vrchní díl. Ten potřete pomazánkou a pak ozdobte podle vlastního výběru. Můžete obložit plátky sýru nebo obsypat mletými ořechy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!