Velikonoční kynutý koláč a la volské oko

Recepty, Cukroví

Suroviny

300 g mouky Nomix
170 g vody
1 žloutek (bílek můžeme přidat do makové náplně)
65 g cukru
1 vanilkový cukr
15 g droždí
2,5 g soli
Maková náplň:
mletý mák
cukr
mléko
trocha zavařeniny nebo povidel
špetka mleté skořice
Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu
50 g cukru
vanilkový cukr
1 vejce
30 g másla
citrónová kůra
1-2 PL cereální kaše Nomina (rýžová)
meruňkový kompot

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme náplně. Mletý mák svaříme s mlékem, přidáme trochu povidel nebo jiné zavařeniny a osladíme, popř. dochutíme skořicí.

  2. Tvarohovou náplň připravíme smícháním všech ingrediencí.

  3. Meruňky necháme na sítku okapat.

  4. Všechny ingredience na těsto najednou smícháme a dobře prohněteme. Těsto necháme asi 5 min. odpočinout a pak roztlačíme na vymazaném plechu.

  5. Potřeme celou plochu vrstvou makové náplně. Na několika místech pak vytvoříme další vrstvu, tentokrát z tvarohové náplně a to v oválném tvaru tak, aby náplň připomínala tvar usmaženého vejce.

  6. Do středu každého bílku“ položíme ještě půlku zavařené meruňky, takže docílíme finálního vzhledu tzv. volského oka.

  7. Necháme nakynout a následně pečeme při 170°C asi 25 minut (záleží na velikosti formy).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!