Velikonoční kopřivová nádivka

Recepty, Ostatní

Suroviny

2 hrsti spařených listů kopřivy
400 g vařeného uzeného masa - plec, krkovice...
8 starších rohlíků
cca 300 ml vývaru z uzeného masa nebo mléka
100 g uzené slaniny (špeku)
1 lžíce oleje nebo sádla
2 cibule
4-5 stroužků česneku, dle chuti
sůl
pepř mletý
5-6 vajec, dle velikosti
máslo
strouhanka
Dále dle chuti můžeme přidat:
1 drobně pokrájená červená paprika nebo kapie
muškátový květ nebo oříšek
houby, sýr...

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji (sádle) necháme osmažit drobně pokrájené cibule a špek, Do větší mísy dáme na kostičky pokrájené starší rohlíky (housky), které pokropíme mlékem nebo vývarem z uzeného masa a necháme je nasáknout. K rohlíkům přidáme nastrouhaný česnek, zchladlou smaženou cibulku se špekem i výpekem, na kostičky pokrájené uzené maso (můžeme použít i zauzenou šunku), spařené nasekané kopřivy, žloutky, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků, směs nandáme do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného strouhankou. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova na 180 stupňů.

  2. Nádivku podáváme teplou s bramborovou kaší nebo bramborem, nebo jí necháme zchladnout a podáváme se zeleninovou oblohou jako rychlé studené pohoštění.

  3. Dle chuti a pro obměnu můžeme do nádivky přidat muškátový květ, hrášek, papriku, houby, hrubě nastrouhanou mrkev, nastrouhaný sýr (Niva, Čedar...)... Nádivka pak bude mít jinou chuť i mozaiku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!