Vánoční štola s kandovaným ovocem

Recepty, Moučníky

Suroviny

1/2 kg polohrubé mouky
1 a 1/2 prášku do pečiva
125 g Hery
200 g pískového cukru
2 vanilkové cukry
2 žloutky
250 g tvarohu (červený tučný)
1,5 dl mléka
200 g rozinek (rum podle chuti)
100 g mandlí (ideálně plátky)
200 g ořechů
2 krabičky kandovaného ovoce
1/4 másla a moučkový cukr na potření

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme dohromady všechny suché směsi - mouku, prášek do pečiva, pískový cukr, vanilkové cukry, ořechy.

  2. Postupně přidáváme další ingredience - Heru, žloutky, tvaroh, mléko. Doporučuji nenechávat Heru příliš změknout.

  3. Nakonec přidáme mandlové plátky, kandované ovoce a rozinky, které po vytažení z rumu obalíme v mouce. Pokud je těsto příliš řídké, je potřeba nechat jej ztuhnout v ledničce, případně přidat trochu mouky.

  4. Z těsta vytvarujeme dvě štoly. Během tvarování štoly podsypáváme moukou, aby se nelepily.

  5. Troubu rozehřejeme na 200 °C, po 6 minutách stáhneme na 180 °C.

  6. Po upečení vytáhneme z trouby a potíráme rozehřátým máslem, smíchaným s cukrem.

  7. Hotové štoly zabalíme do alobalu, dáme do sáčku a necháme uležet přibližně 3 týdny na studeném místě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!