Vánoční kandovaný ananas

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

2 ananasy
2 kg cukru
0,5 l vody

Postup přípravy receptu

  1. Z ananasu odříznu spodek a vršek

  2. Nakrájím velké podélné plátky o tloušťce cca 8 mm-10 mm. Tvrdou středovou část je lépe krájet na menší plátky max. 6-8 mm. Tvrdý střed má podélné vlákna, které jsou kolmo k okrajům ananasu.

  3. Z plátků odříznu zelené a hnědé okraje.

  4. Ty plátky, které obsahují tvrdý střed vezmu a vyříznu z nich tu tuhou část, kterou nemusíme vyhazovat (můžeme ji taky kandovat, ale je nutné ji pečlivě propíchat z obou stran a budeme ji déle vařit).

  5. Do velkého hrnce dáme 0,5 l vody (můžeme předvařit ve varné konvici).

  6. Přidáme a rozpustíme 1,5 kg cukru.

  7. Můžeme přidat tvrdé ananasové středy, které jsme už dříve propíchali. Vodu nějakou dobu vaříme, aby se nám odpařila trocha vody a sirup zhoustl.

  8. Vezmu plátky z jednoho ananasu a 2-5 minut je nechám vařit v sirupu, který už má větší hustotu. Hustotu poznáme podle toho, že trochu nabereme na lžíci a necháme vychladnout.

  9. Pak první várku vyndám na plech pomocí naběračky s dírkami.

  10. Předchozí postup opakuji s druhou várkou.

  11. Poté vyndáme i druhou várku. Vodu necháme chvíli vařit a zbavíme ji pěny. Cílem je, aby se odpařila část vody a sirup zase trochu zhoustl.

  12. Vypneme hořák. Plátky ananasu dáme zase zpět do hrnce a necháme odstát cca 12-24 hodin.

  13. Podobný postup se opakuje tak 3-5 dnů, ale už bez vaření a přidávám cukr dokud tam není 2 kg.

  14. Druhý den vyndám plátky na plech, přidám skoro 0,5 kg cukru, nechám povařit, aby sirup více zhoustl a pak vypnu hořák a zase vrátím plátky do sirupu.

  15. Třetí den přidám zbytek cukru a pak už jen odvařuji vodu. Cukrový sirup se nesmí připálit. Měl by karamelovou příchuť (v malém množství to není na škodu).

  16. Když už máme poslední den, ananasy vyndáme, okapeme a dáme na papír. Papír přiložím z obou stran a přitlačím. Poté jen čekám min. 24 hodin. Papír poté sundáme a ananasové plátky dáme do plastové krabičky.

  17. Tvrdé středy můžete kandovat déle než 3 dny a můžete je vařit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!