Vánočka nebo mazanec

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g polohrubé mouky
100 g cukru
100 g másla nebo Hery
1 droždí
2 dl mléka
2 žloutky
50-100 g rozinek
rum
loupané mandle
citronová kůra
sůl
vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, špetku soli a trochu mouky, necháme vzejít kvásek.

  2. V míse smícháme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, kvásek, strouhanou citronovou kůru, rozinky (předem namočené ve vodě nebo rumu) a vypracujeme těsto.

  3. Těsto necháme hodinu kynout. Pak zpracujeme bochánek, který necháme ještě jednou nakynout.

  4. Mazanec umístíme na plech, potřeme vejcem, posypeme mandlemi. U vánočky rozdělíme těsto na devět dílů a splétáme tři patra - první ze čtyř, druhé ze tří, třetí ze dvou.

  5. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut při 200 stupních. Poté teplotu zmírníme na 150 °C a dopečeme 20-25 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!