Máslová vánočka

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g polohrubé mouky
kostka čerstvého droždí
50 g mletého cukru
200 ml vlažného mléka
3 žloutky
160 rozpuštěného másla
citronová kůra
prášek do pečiva
rozinky namočené v rumu
spařené a oloupané mandle na posyp
5 g soli

Postup přípravy receptu

  1. Kvásek: smícháme lžíci mouky, cukru a trochu mléka, přidáme droždí. Počkáme, až kvásek vykyne, asi 20 min.

  2. Těsto: do mísy dáme zbylé suroviny a zalijeme kváskem. Hněteme tak dlouho, dokud nebude těsto krásně hladké. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

  3. Po vykynuti rozdělíme těsto na dva díly. Z jednoho dílu rozdělíme 3 kusy na cop. A druhý díl rozdělíme na 5 kusů. Z něj pak děláme cop ze tří a poslední ze dvou. Mezipatra copu lepím zbylým bílkem, aby se vánočka nesesunula. Nakonec potřeme vánočku vajíčkem a posypeme sekanymi mandlemi. Necháme ještě půl hodiny kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 stupních asi hodinu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!