Ukrajinský boršč s pirohy

Recepty, Polévky

Suroviny

Boršč:
30 dkg hovězího masa
30 dkg kostí (nejlépe morkových)
1 mrkev
kousek celeru
1 petržel
10 dkg červené řepy (dávám i sterilovanou, když není čerstvá)
4 rajčata
lžíce másla
1 cibule
hladká mouka na poprášení
20 dkg brambor
20 dkg bílého zelí
bobkový list
kysaná smetana
česnek
ocet
sůl
pepř
Pirohy:
1/4 kg polohrubé mouky
1 lžíce másla
droždí od oka 1 dkg
1 vejce
1/4 lžičky soli
cca 1/8 l mléka
Náplň:
15 dkg vařeného masa
lžička másla
větší cibule
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Maso a kosti vložíme do hrnce a uvaříme doměkka. Kořenovou zeleninu, kterou jsme očistili, spolu s červenou řepou nakrájíme na nudličky.

  2. Na polovině dávky másla a troše vývaru podusíme červenou řepu spolu s oloupanými a nakrájenými rajčaty.

  3. Kořenovou zeleninu a nadrobno nakrájenou cibulí osmažíme na zbytku másla, poprášíme moukou, zalijeme vývarem z masa, přidáme brambory-na kostičky nakrájené, hrubě nakrájené zelí, bobkový list, pepř a uvaříme skoro doměkka.

  4. Nakonec přidáme červenou řepu a maso nakrájené na kostičky a ještě krátce povaříme. Podáváme se zakysanou smetanou a pirohy.

  5. Pirohy: Do mouky uděláme malý důlek, do kterého vložíme rozdrobené droždí, polovinu vlažného mléka a smícháme. Necháme v teple, až droždí vykyne.

  6. Pak přidáme sůl, v druhé polovině vlažného mléka rozšleháme žloutek a změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto a necháme kynout.

  7. Mezitím uděláme náplň. Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme pomleté maso, opepříme a necháme vychladnout.

  8. Z těsta vyválíme asi 1/2 cm silný plát, nakrájíme čtverečky, na každý položíme náplň a přeložíme přes roh. Povrch potřeme rozšlehaným zbylým bílkem a upečeme, cca 15 min. Když jsem lenivý vykrajovat pirohy, vyválím kruh který vložím do vymazané dortové formy, potřu náplní a z části těsta vyrobím husté mřížky, které vložím na náplň. Okraje těsta přehnu, aby byly silnější kraje. Zase potřu bílkem a peču cca 20 min.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!