Kuličky z hovězího masa s celozrnnými těstovinami a zeleninou

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

300 g libového mletého hovězího masa
sůl
mletý pepř
40 g cibule
180 g kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel
2 stroužky česneku
80 g cukety
160 g rajčat - 1 hodně velké
zhruba 2 lžíce kvalitního kečupu
čerstvé oregano
200 g celozrnných těstovin které uvaříme běžným způsobem
.

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso smícháme se solí a mletým pepřem, pokud je moc suché tak přidáme trošku vody.

  2. Můžeme ještě dochutit i jinak, nějakým kořením nebo přidat na jemno nakrájenou cibuli nebo prolisovaný česnek, kdo co má rád.

  3. Ze směsi vytvoříme 15 kuliček, které vhodíme do menšího množství mírně osolené vařící vody,(jen aby byly kuličky pod hladinou),můžeme přidat čerstvý libeček a 15 minut vaříme, pak kuličky vyjmeme.

  4. Vývar, pokud není moc tučný, můžeme použít na zalití zeleniny při dušení.

  5. Cibuli si nakrájíme na půlkolečka, kořenovou zeleninu na kostičky, přidáme cca 1,5 dl vývaru z kuliček nebo vody a dáme chvíli dusit a pak přidáme ostatní zeleninu a podle potřeby dosolíme.

  6. Ostatní zeleninu připravíme takto: rajče si nahoře nařízneme do kříže a spaříme vařící vodou nebo na pár sekund ponoříme do vařící vody. Vyjmeme, oloupeme slupku a nakrájíme na drobné kostičky. Cuketu neloupeme, pouze omyjeme a nakrájíme na půlkolečka, česnek nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle nebo prolisujeme.

  7. Vše podusíme do měkka, ale nerozvaříme.

  8. Nakonec přidáme kvalitní kečup nebo drcená rajčata a dochutíme.

  9. Na talíř dáme těstoviny, masové kuličky a doplníme podušenou zeleninou. Nahoru dáme několik lístků čerstvého oregana (dobromysli) a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!