Třešňové lívance

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Lívanečky:
0,5 l mléka
1 vanilkový cukr
1 lžíce cukru krupice
2-3 lžíce rumu
sůl - špetka
30 g droždí
cca 300 g polohrubé mouky, dle hustoty těsta
Třešňový přeliv:
600 g vypeckovaných třešní
cukr krupice dle chuti a sladkosti třešní
0,5 balení vanilkového pudinku

Postup přípravy receptu

  1. Mléko (né z lednice, pokojová teplota či vlahé) smícháme s rumem, cukry, solí a droždím. Pak přisypeme mouku, dobře promícháme, vytvoříme hustější těstíčko, které zakryjeme utěrkou a necháme nakynout. Během kynutí můžeme jednou až dvakrát promíchat a vehnat tak do těsta vzduch, který pomůže těstu rychleji kynout. Pokud chceme můžeme dát do těsta i vejce, ale není to nutné. Rum můžeme vynechat, ale ten nám zajistí to, že lívanečky nebudou tak mastné a co se týče dětí, alkohol se smažením vytratí.

  2. Po nakynutí klademe do rozpáleného lívanečníku s trochou oleje nebo na pánev naběračkou malé hromádky, které smažíme z obou stran dozlatova. Poté je dáme na ubrousek odsát přebytečný tuk.

  3. Během kynutí těsta vypeckujeme třešně, které dáme do hrnce s cukrem dle chuti. Během zahřívání nám třešně pustí šťávu, takže se nemusí podlévat. Třešně krátce podusíme (necelých 5 minut) za občasného promíchání a poté zahustíme pudinkem, který jsme rozmíchali v malém množství studené vody. Přilijeme ho tolik, aby se nám po svaření vytvořil hladký středně tekutý pudink, kterým budeme na talířích přelévat lívanečky. Pokud přelijeme a přeliv bude hustý, přilijeme trochu vody a promícháme.

  4. Na talířích lívanečky ještě přizdobíme kopečkem vyšlehané smetany s cukrem a tvarohem nebo kopečkem zakysané smetany. Případně můžeme smetanu vynechat, po osmažení obalit lívanečky ve skořicovém cukru a servírovat pouze s třešňovým přelivem. Fantazii se meze nekladou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!