Pivní rohlíky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

3,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek světlého piva
30 ml oleje
3/4 kostky droždí
1 žloutek
1 lžíce mléka
1 lžička soli
hrubozrnná sůl a kmín na posypání
Na potření:
1 lžička mléka
1 bílek
špetka soli
papír na pečení
mouka na pomoučnění pracovní desky

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnku nalijeme mírně ohřáté pivo, nasypeme rozdrobené droždí a přidáme 1 lžíci mléka. Necháme vzejít kvásek Do důlku v osolené mouce opatrně nalijeme kvásek, přidáme vaječný žloutek, olej, vypracujeme těsto, které necháme 40 minut kynout v teple, zakryté utěrkou.

  2. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dvanáct částí. Jednotlivé části zpracujeme na bochánky a následně rozválíme na placky ve tvaru trojúhelníku, které pak postupně srolujeme do tvaru rohlíků. Vložíme na plech s pečícím papírem a potřeme bílkem, rozmíchaným s mlékem a špetkou soli.

  3. Připravené rohlíky na závěr posypeme hrubou solí a kmínem. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme rohlíky cca 5-7 minut, poté teplotu v troubě mírně snížíme a rohlíky dopečeme dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!