Thajská rybí polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

150 g jakékoli mořské ryby (měla jsem tresku)
10 ks garnel nebo krevet
2 mrkve
1 velké oloupané rajče
100 g vyzrálé dýně
2 stonky řapíkatého celeru
2 cibule
4 stroužky česneku
1 syrová chilli paprička (může se dát i více)
šťáva z půlky citrónu
3 KL karí -thajský typ
2 hřebíčky
citronová tráva
sůl
3 lžíce olej
0,75 l zeleninového vývaru
0,75 l rybího vývaru

Postup přípravy receptu

  1. Krevety (garnely) si kuchyňsky připravíme. Ocásky ponecháme, budou se nám lépe konzumovat.

  2. Nejprve si připravíme rybí vývar. Hlavičky a krunýře dáme do hrnce se studenou vodou, přidáme rybu, 2 hřebíčky, citronovou trávu a od bodu varu vaříme 15 minut. Na poslední minutu přidáme ocásky krevet a pak je vyndáme a položíme si je na nahřátý talíř.

  3. Na druhý talíř si prsty rozdrobíme uvařenou rybu.

  4. Než jsme si uvařili rybí vývar, dáme do většího hrnce olej, nakrájenou cibuli na jemno, dva utřené stružky česneku, chilli papričku nakrájenou na malé kousky (i se semínky) a necháme 5 minut smažit,

  5. Pak přidáme nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a dýni.

  6. Když je zelenina osmažená, přidáme karí, dva prolisované stroužky česneku a rajče nasekané na malé kousky.

  7. Vše promícháme a zalijeme zeleninovým a přecezeným rybím vývarem.

  8. Hrnec přiklopíme a vaříme 20 minut. Pak polévku rozmixujeme do hladka. Dochutíme citrónovou šťávou a dle chuti dosolíme.

  9. Nakonec vložíme rozdrobenou rybu, zamícháme. Podáváme s krevetou, napíchnutou na bambusové slámce s kouskem citrónu a miskou rýže. U nás není rýže v patřičné vážnosti, tak aby byli spokojeni všichni, podávalo se s osmaženým chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!