Terinka z kachních jater s konfitovaným kachním stehnem

Recepty, Předkrmy

Suroviny

800 g kachních jater
1 konfitované kachní stehno
1 lžíce kachního sádla
1 větší šalotka
6 g rozdrceného pepře
6 g cukr
5 cl Portského vína
12 g sůl
Kromě toho:
Prkénko nebo překližka, o něco menší než je vnitřní rozměr terinky.
Papír na pečení

Postup přípravy receptu

  1. Játra očistíme od žil. Zahřejeme porto-nevařit-společně se solí,cukrem a rozdrceným pepřem, aby se cukr a sůl rozpustily. Necháme vychladit.

  2. Játra rozložíme do hlubší nádoby a zalijeme svařeným portem.Necháme marinovat 2-3 hodiny.

  3. Mezitím si připravíme kachní stehno. Obereme maso z kostí a odstraníme kůži. Vidličkou maso rozmělníme-natrháme-na jemno. Na pánvi si rozehřejeme kachní sádlo a na něm si zesklovatíme drobně nakrájenou šalotku. Přidáme rozmělněné maso. Na mírném ohni necháme 4-5 minut provařit. Z jater slijeme marinádu, kterou přidáme na pánev k masu a necháme ji trochu zredukovat.Odstavíme a necháme vystydnout. Předehřejeme si troubu na 110°C.

  4. Do keramické terinky dáme jednu část kachních jater, rukou dobře přimáčkneme aby jsme měli játra po celém dně. Na to dáme vrstvu vychladlého masa se šalotkou, kterou rozprostřeme po celé ploše nádoby. Zakončíme vrstvou z jater, kterou opět rukou přimáčkneme.

  5. Terinku dáme do hlubšího pekáčku do kterého nalijeme do poloviny horkou vodu a ve vodní lázni necháme péci 1 hodinu a 15 minut. Poté vyndáme terinku z trouby a z vodní lázně a necháme odpočinout při pokojové teplotě +/- 1 hodinu. Opět vrátíme do stejného pekáčku, který nám poslouží při zachycení přebytečného tuku. Připravíme si prkénko, které zabalíme do papíru na pečení. Prkénko dáme na vrch terinky mírně přitlačíme a zatížíme např. nějakou konzervou. Společně s pekáčkem a zátěží uložíme terinku do lednice na +/- 10 hodin. Po celou dobu necháme terinku zátíženou.

  6. Po vyndání z lednice očistíme terinku od tuku, sebereme tuk z pekáčku a sundáme zabalené prkénko v papíru. Tuk, který jsme sebrali rozehřejeme a přes jemné sítko nalijeme zpět navrch terinky. Dáme zpět do lednice kde necháme terinku dva dny odležet.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!