Hlíva (bedly, václavky) s kořenovou zeleninou - omáčka
Recepty, HoubySuroviny
- 250 g hlívy, václavek nebo bedel
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule - velká
- 100 g mrkve - nastrouhaná
- 100 g celeru - nastrouhaný
- 50 g petržele - nastrouhaná
- 8 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl a pepř dle chuti
- 200 ml smetany ke šlehání
- cukr krupice dle chuti
- ocet dle chuti
- 350 - 400 ml zeleninového vývaru
- hladká mouka na zahuštění
Postup Hlíva (bedly, václavky) s kořenovou zeleninou - omáčka
Postup přípravy receptu
-
Houby očistíme, pokrájíme, krátce povaříme a scedíme.
Na oleji s máslem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, pak přidáme nové koření, strouhanou mrkev, petržel a celer a restujeme za občasného zamíchání.
K zelenině vmícháme předvařené houby, bobkový list, zalijeme vývarem a dusíme pod poklicí do změknutí zeleniny.
Z omáčky vyndáme koření, přilijeme smetanu, přidáme cca dvě rovné lžíce cukru (dle chuti), osolíme, opepříme a zahustíme moukou rozmíchanou v malém množství studené vody, povaříme a nakonec dochutíme octem.
Podáváme s houskovým knedlíkem, bramborem nebo rýží.