Tažený štrúdl z komunistické kuchařky

Recepty, Moučníky

Suroviny

45 dkg hladké mouky
160 ml teplé vody
3 lžíce slunečnicového oleje
2 lžičky octa
1 velké vejce
1 žloutek
sůl
20 větších jablek
strouhanka
skořice
cukr krupice
2 vanilkové cukry
1 máslo

Postup přípravy receptu

  1. Na vál vysypeme mouku a uprostřed uděláme důlek.

  2. Smícháme teplou vodu se solí, olejem a octem a rozšleháme vejce. Vylijeme do mouky a vypracujeme těsto.

  3. V troubě si předehřejeme široký hrnec.

  4. Hladké a lesklé těsto rozdělíme na 4 bochánky a dáme odpočívat pod nahřátý hrnec.

  5. Dále si připravíme strouhanku dozlatova opečenou.

  6. Oloupeme celá jablka.

  7. Budeme ještě potřebovat plátno o velikosti 2 větších utěrek. Asi po 45 min pomoučíme plátno a vyválíme z bochánku ovál, pak už těsto vytahuji ručně.

  8. Vytažené těsto na plátně potřu máslem, posypu strouhankou, postrouhám jablky, posypu vanilkovým cukrem, cukrem /asi 3 polévkové lžíce na nohu/, přidám skořici. Zahnu delší strany 2cm dovnitř a pomocí plátna stočím. Po každém otočení mažu máslem. Mazat povrch před pečením i po upečení.

  9. Pečeme na papíru na 190 stupňů cca 50min.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!