Tátův guláš

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1000 gr prorostlé kližky
1000 gr cibule
2 lžíce sádla
2 lžíce sladké papriky
1 lžička pálivé papriky
1 lžíce hladké mouky
5 kuliček nového koření
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Na roztopeném sádle zesklovatíme nadrobno nasekanou cibuli.

  2. Omyté a osušené hovězí nakrájíme na menší kousky a ty zprudka orestujeme v cibulce, aby se zatáhlo.

  3. Hned zaprášíme paprikou, aby se lehce opražila, pak podlijeme cca deci vody nebo vývaru, aby nezhořkla. Přikryjeme dobře padnoucí pokličkou a necháme maso pustit šťávu.

  4. Po cca 10ti minutách přidáme sůl, pepř a nové koření. Na mírném ohni dusíme doměkka dle potřeby, klidně i přes dvě hodiny. Maso hlídáme, občas promíchneme, je-li potřeba, podlijeme vodou a nebo vývarem, ale jen tolik, kolik bylo původní šťávy z masa.

  5. Půl hodinky před dovařením rozmícháme v 1,5 deci vody nebo zchladlého vývaru lžíci hladké mouky, za stálého míchání přilijeme ke guláši přes řídké síto a důkladně provaříme. Mícháme, aby se nepřichytil, je poměrně dost hustý. Nejlépe chutná přes noc odleželý, podávaný s čerstvým pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!