Sýrová zapečená vejce

Recepty, Ostatní

Suroviny

150 g anglické slaniny
2 hrsti lístků špenátu
250 g tvrdého sýra
6-8 vajec
Na zálivku:
2 zakysané smetany
lžíce plnotučné hořčice
mletá sladká paprika
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Na plátky anglickou slaninu rozložíme na dno zapékací misky a opečeme.

  2. Na ni dáme plátky sýra (větší část sýra si necháme na posypání). Na sýr rozklepneme vejce tak, aby žloutky zůstaly neporušeny. Osolíme a opepříme. Vše zlehka posypeme sýrem (já měla eidam i parmazám). To poklademe natrhanými lístky špenátu a zalijeme zálivkou připravenou ze smetany, lžíce hořčice, mleté papriky a soli. Na závěr posypeme nastrouhaným sýrem.

  3. Mísu vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme tak dlouho, až povrch zezlátne. Chvilku necháme odstát (vstřebat tekutinu) a krájíme na čtverce.

  4. Podáváme s vařeným bramborem a hlávkovým salátem.

  5. P.S. Já podávám hlávkový salát tak, že zálivku dám do mističky, salát bez zálivky, pouze posypaný špekem do druhé mističky a strávník si listy namáčí do zálivky až při konzumaci. Takto salát uchovám pod fólií v ledničce i do druhého dne a je pořád jako čerstvý. Nemáme rádi salát, který je potopený v zálivce a po chvíli je z něho hadr.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!