Svařené víno se zázvorem

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

2 láhve těžšího červeného vína
750 ml (tj. polovina množství vína) kvalitní pomerančové šťávy bez dužiny, např. čerstvě vymačkané
1 lžíce mleté skořice a dvě celé skořice
2/3 lžíce mletého muškátového oříšku
8 cm čerstvého zázvoru (rozkrojíme na 3 kostky)
3 lžíce golden sirupu, agáve sirupu či pro heretiky medu (ev. dejte prostě více cukru)
3 - 6 lžic bílého či hnědého cukru (záleží na sladkosti vína a vašich preferencích)
2 klementinky nebo manadrinky
šťáva z poloviny menšího citronu
16 - 20 hřebíčků
panák (nebo půlka panáku) brandy, koňaku nebo armaňaku

Postup přípravy receptu

  1. Klementinky dobře omyjte a rozřízněte napůl. Do kůry udělejte nožem několik malých děr a zastrkejte do nich hřebíčky.

  2. Všechny ingredience na svařené víno smíchejte ve větším hrnci (klementinky nechte plavat tak, aby byla kůra s hřebíčky ponořená), zázvor do vína rozdrťte mačkátkem na česnek. Víno přiveďte k velmi, velmi mírnému varu a za částého míchání vařte asi 5 minut.

  3. Poté snižte teplotu tak, abyste víno udržovali asi 45 minut těsně pod bodem varu. Ochutnejte a ev. doslaďte.

  4. Přelijte do džbánu či mísy, podávejte ozdobené citrusy a skořicí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!