Vánoční sirup na grog i svařené víno

Recepty, Nápoje

Suroviny

500 g krupicového cukru
500 ml vody
3 kousky celé skořice
1 vanilkový lusk
3 kuličky nového koření
3 tobolky kardamomu
1 lžíce rozinek
1 lžíce kandované pomerančové kůry
1 bio citrón

Postup přípravy receptu

  1. Cukr nasypeme do hrnce se silným dnem a zahříváme. Stále mícháme, cukr se rozpustí a začne karamelizovat. Když karamel dostane barvu medu, opatrně jej zalijeme vodou.

  2. Když se karamel ve vodě rozpustí, přihodíme všechno koření, pomerančovou kůru a rozinky. Z omytého bio citrónu oloupeme kůru a také ji přidáme do hrnce. Vše necháme 5 minut povařit. Pak hrnec odstavíme, přiklopíme pokličkou a necháme do druhého dne louhovat.

  3. Druhý den sirup přecedíme a nalijeme do vhodných skleniček. Do skleniček přidáme na ozdobu i trochu koření, rozinek a kůry. Na přípravu svařeného vína ohřejeme těsně pod bod varu 200 ml vína a přidáme 1-2 lžíce sirupu. Sirup je také vhodný na dochucení grogu, čaje nebo punče.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!