Steak paní Colombové (z vepřové panenky)

Recepty, Minutky

Suroviny

450-600 g vepřové panenky (3 ks)
mořská sůl
čerstvě mletý pepř čtyř barev
olivový olej
Lopenická slanina
cibule žlutá
červená cibule
brambory

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou panenku odblaníme, osušíme a rozdělíme na tři díly. Oba konce oddělíme a použijeme na jiné dobroty. Střední část panenky rozdělíme na tři stejné steaky cca 2-3 cm vysoké, a jemně poklepeme klouby naší sevřené pěsti. Steaky potřeme olivovým olejem a okořeníme z obou stran směsí čerstvě namletých pepřů a osolíme.

  2. Na nepřilnavou pánev si dáme opéct tři plátky Lopenické slaniny do křupava. Po opečení slaninu dáme bokem.

  3. Na pánev, kde nám zůstal slaninový výpek – tedy dostatek tuku pro opečení steaků, vložíme všechny tři steaky a opékáme z každé strany cca 3 - 5 minut (dle požadované propečenosti steaku).

  4. Jakmile je maso opečeno z obou stran, uložíme ho do připraveného alobalu a necháme cca 8 minut rozležet.

  5. Vhodnou přílohou jsou cibulové brambory, které si připravíme tak, že oloupané syrové brambory nakrájíme na silnější plátky (cca 8 plátků na porci) které předem osolíme a opepříme a tyto vkládáme skoro na stojáka“ do vhodné zapékací misky střídavě s cibulí. Vše následně ještě osolíme a opepříme a dáme péct dokud brambory nebudou krásně měkké a křupavé.

  6. Při servírování brambory přelijeme domácí tatarkou (majonéza, kyselá okurka, červená cibule, hořčice, sůl, pepř) a nezbytně doplníme usmaženým volským okem a křupavým plátkem opečené Lopenické slaniny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!