Staročeské vepřové žebírko s plněným jablkem a bramborovou roládou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Na bramborové rolády:
600 g den předem vařených brambor
sůl dle potřeby - zhruba 1 lžička
1 vejce do těsta + 1 vejce na potření
80 g hrubé mouky
80 g hrubé krupice nebo dětské krupičky
1 zarovnaná lžíce solamylu
60 g jemně nastrouhané mrkve
čerstvá nať petrželky
Maso:
4 hrubší vepřové kotlety s kostí (pro milovníky kuřecího masa 4 stehna)
sůl
mletý pepř
10 - 15 g hladké mouky
500 g kysaného zelí
80 g libové anglické slaniny vcelku nebo šunka
1 střední cibule
2 lžíce oleje
špetka cukru dle potřeby
Jablka:
2 větší jablka
20 g másla
20 g cukru krupice
zhruba 5 dcl vody nebo raději vína

Postup přípravy receptu

  1. Brambory jemně nastrouháme, přidáme hrubou mouku, krupici nebo krupičku, solamyl, 1 vejce, sůl a zpracujeme těsto. Množství mouky a krupice se může nepatrně lišit podle toho, jaké máme brambory.

  2. Pracovní desku kuchyňské linky mírně přetřeme vodou a položíme kus mikroténové fólie - neklouže nám. Na této fólii vyvalíme polovinu těsta do obdélníkového tvaru, potřeme vejcem a posypeme jemně nastrouhanou mrkví. Svineme do závinu a do fólie pevně zabalíme. Druhý díl těsta místo mrkví posypeme jemně nakrájenou petrželovou natí.

  3. Nejraději v podlouhlém pekáčku už musíme mít připravenou vroucí vodu, rolády do ní vložíme, přiklopíme a vaříme 20 minut - dle velikosti i malinko déle.V polovině vaření otočíme, po 20 minutách vyjmeme a po chvíli odstraníme fólii. Povrch můžeme potřít troškou oleje.

  4. Nejdříve připravíme nádivku do masa. Anglickou slaninu nakrájíme na kostky a mírně orestujeme, přidáme nakrájenou cibuli a tu orestujeme dosklovita. Pokud je slanina moc libová nebo použijeme šunku, tak přidáme trošku oleje.

  5. Pak přidáme kysané zelí a vše podusíme. Zelí dochutíme dle potřeby - solí, pepřem, já trochu přisladila a necháme trošku zchladnout. Část zelí odložíme na naplnění jablek.

  6. Kotlety z boku nařízneme - uděláme do nich kapsu, naplníme je zelím a uzavřeme masovými jehlami. Na povrchu je osolíme, posypeme hrubě drceným pepřem, na 2 lžících rozpáleného oleje je opečeme z obou stran, zalijeme trochou vody a dáme do předehřáté trouby.

  7. V první polovině pečení je přiklopíme, můžeme použít i alobal. Pak se dopéká odkryté a přelévá výpekem.

  8. Jak je maso měkké, tak ho odložíme do tepla a šťávu vyrestujeme do tuku, přidáme 10-15 g hladké mouky, osmahneme a zalijeme vodou. Necháme chvíli provařit a procedíme. Můžeme postupovat i tak, že šťávu zahustíme záklechtkou, ale musíme chvíli déle provařit.

  9. Jablka překrojíme na poloviny a odstraníme jadřinec. Z másla a cukru připravíme nejraději na teflonové pánvičce světlý karamel, vložíme do něho opéct jablka, zalijeme vínem nebo vodou a jablka chvíli podusíme. Pokud jsou tvrdší, tak tekutiny dáme trochu více a dusíme déle, občas otočíme, ale jablka se nesmí rozpadat.

  10. Jablka naplníme zbylým teplým zelím, přiklopíme pokličkou a necháme ještě prohřát. Pokud je třeba, přilijeme malinko vody.

  11. Na talíř dáme plátky z obou druhů bramborové rolády, přidáme plněné žebírko, jablko se zelím a šťávu. Kdo nemá rád vepřové maso, tak může použít a naplnit kuřecí stehna. Připravovala jsem oba dva druhy masa.

  12. Do bramborové rolády jsem použila 100 g mrkve, ale bylo to moc, v receptu jsem gramáž snížila. Bramborové těsto můžeme připravit i jiné, nějaké své oblíbené a místo ve fólii můžeme vařit v alobalu. Ten ale musíme přetřít olejem.

  13. Pokud nemáme doma moc velké jedlíky, tak by mohlo být z uvedeného množství bramborové rolády i zelí 5 porcí. Recept jsem si mírně poupravila.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!