Sojové mléko paní Edyty

Recepty, Nápoje

Suroviny

1/2 kg sojových bobů
3 l vody
2 KL škrobové moučky
2 vanilkové cukry (není podmínkou)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. 1/2 kg suché sóji máčím 12 hodin. Po té vodu sliju a sóju propláchnu na sítě pod tekoucí vodou.

  2. Do hrnce dám namočenou sóju a 1 litr studené vody. Stavím na oheň a vařím po dobu 5 minut.

  3. Stáhnu kastrol z plotny a důkladně umixuji ponorným mixerem. Tady pozor, aby byl dost silný na tuhle práci.

  4. Přidám dva litry studené vody, postavím na pomalý oheň a za déletrvajícího míchání vařím cca 15 minut. Ti, kterým čas rychleji ubíhá, vaří pouze čtvrt hodiny.

  5. Mezi mícháním si nachystám větší mísu, nejlépe zadělávačku. Cedník a plínku. (Pro mladší ročníky: plínka – bavlněná tkanina nikoliv pamperska).

  6. Horkou masu pomalu přecedím přes klůcek. Zde jsem pro jistotu zavrhl výraz plínka, aby nedocházelo k tragickému komičnu.

  7. Na dně se pomalu objevuje sójové mléko, za použití vařečky (původně to nástroj veskrze pedagogický) vytvářím lehký tlak.

  8. Mléko přelévám do kastrolku. A teď nastala ta pravá chvíle na dochucení podle svého gusta (gustiosní – chutný, vkusný). Dávám trochu soli, dva vanilkové cukry a zahušťuji bramborovým škrobem. Na tuto porci dvě KL rozmíchané ve studené vodě.

  9. Mléko se škrobem nechám přejít varem, stále míchám! Mléko je hustější, lehce hedvábné chuti.

  10. Horké mléko přelívám do vypařených sklinek, uzavřu, otočím, nechám vcucnout“ víčka.

  11. Vychlazené přechovávám v lednici.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!