Šneky se škvarky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
300 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
1 žloutek
2 lžičky soli
1 lžička cukru krupice (rovná)
necelá kostka droždí (cca 30 g)
100 g sádla, může být i škvarkové s větším podílem sádla
200 ml smetany -12%
cca 100 ml mléka
1 kelímek zakysané smetany (180 - 200 g)
Dále:
bílek na potření
hrubá sůl nebo obyčejná
drcený kmín nebo celý, případně jiné koření či kořenící směs
250-300 g škvarků

Postup přípravy receptu

  1. Mouky nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme žloutek a cukr a přilijeme vlažné mléko, mírně promícháme na kašičku, ze které necháme vzejít kvásek.

  2. Poté přisypeme do mouky sůl, přilijeme 12% smetanu, zakysanou smetanu (pokojová teplota) a rozpuštěné vlažné (ne horké) sádlo. Ze všeho vypracujeme vláčné těsto, které necháme v teple cca hodinu kynout. Pak těsto opět propracujeme a na pomoučněném stole z něj vyválíme obdélník, který posypeme vlažnými škvarky. Pokud máme škvarky velké, můžeme je pokrájet.

  3. Plát těsta se škvarky smotáme na délku a pokrájíme nožem nebo nití na cca 2-2,5 cm silné šneky, které skládáme na plech pomazaný sádlem nebo vyloženým pečícím papírem.

  4. Na plechu je necháme ještě cca 20 minut odpočinout. Před vložením do předehřáté trouby na 190 stupňů je potřeme rozmíchaným bílkem, posypeme solí a kořením dle chuti. Po vložení do trouby teplotu zmírníme na 170 stupňů a pečeme dozlatova.

  5. Podáváme s bílou kávou nebo ke gulášové, bramborové či dršťkové polévce jako součást hlavního chodu.

  6. Nejlepší jsou ještě vlažné, ale dobré jsou i vychladlé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!