Zákusky plné čokolády

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
200 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
4 vejce
180 g třtinového cukru
100 ml oleje
80 ml vroucí vody
2 lžíce kakaa
Krém:
250 g másla
300 ml mléka
1 čokoládový pudink
100 g moučkového cukru
200 g čokolády na vaření
Čokoládová modelovací hmota:
300 g hořké čokolády na vaření (jde i z bílé a mléčné, ale to nemám ještě vyzkoušeno)
3 lžíce kukuřičného sirupu nebo glukózy
Čokoládová poleva:
100 g čokolády
80 g ztuženého pokrmového tuku
Pikantní marmeláda
čokoládová poleva
jakékoli zdobení – já jsem použila kytičky z čokoládové hmoty

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru. Ve druhé míse šleháme žloutky se zbytkem cukru. Postupně přiléváme olej, vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva a kakaem.

  2. Nakonec vmícháme sníh. Těsto nalijeme do hlubokého plechu na pečicí papír a pečeme ve vyhřáté troubě. Délka pečení záleží podle typu trouby (já peču na elektrice 180°C zhruba 15 – 20 minut) – zkouška špejlí ukáže, zda je korpus propečený.

  3. Krém: z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, a necháme ho vychladnout. Máslo s cukrem pořádně našleháme. Postupně po lžících zašleháváme vlažný pudink a potom po troškách rozpuštěnou (ne teplou!) čokoládu. Vše pořádně vyšleháme, až vznikne hladký krém.

  4. Čokoládová modelovací hmota: čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Po rozpuštění čokolády sundáme misku z vodní lázně a přidáváme postupně lžíce sirupu. Sirup dá čokoládě právě tu pružnost. Opět přidáváme sirup tak, aby se hmota pěkně spojila a vytvořila hladkou, nelepící modelínu. Tu pak přendáme do fólie a dáme na chvíli ztuhnout do lednice. A pak už jen modelujeme, nebo vytlačujeme přes formičku kytky n ozdobu.

  5. Čokoládová poleva: čokoládu rozlámeme do kastrůlku, přidáme tuk a postavíme do vodní lázně. Za stálého míchání rozehříváme, dokud se suroviny nespojí.

  6. Vychladnutý korpus rozkrojíme na dva pláty, ze kterých vykrajujeme oválky. Jednotlivé oválky pomažeme pikantní marmeládou a následně je k sobě slepujeme čokoládovým krémem. Vrch polijeme čokoládovou polevou, kterou úmyslně necháme přetéct přes okraje zákusku a zdobíme dle vlastní fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!