Slepice po zahrádkářsku

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

Na omáčku:
slepičí stehna a prsa uvařená skoro doměkka
80 g slaniny
2 lžíce másla
1 cibule
karotka, petržel a 1/2 celeru
1 rovná lžíce cukru
6 zrnek pepře
3 zrnka nového koření
2 bobkové listy
½ l slepičího vývaru
kelímek kyselé smetany (i více) nebo kelímek pomazánkového másla bez příchuti
1-2 lžíce hladké mouky (pokud je třeba)
1/2 citrónu
1 dl suchého červeného vína
Na polévku:
1 slepice
sůl
několik kuliček pepře a nového koření
zelenina do polévky
zavářka

Postup přípravy receptu

  1. Slepici vaříme v osolené vodě na polévku spolu s kuličkami pepře a nového koření (6+3 nebo podle zvyku). Téměř doměkka uvařenou slípku naporcujeme, (do omáčky používám jen prsa a stehna, zbytek slepice případně dovařím v polévce úplně doměkka, a zbylé maso oberu do polévky). Část vývaru odebereme na podlévání omáčky.

  2. Na nakrájené slanině a másle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhanou karotku, celer a petržel, po chvíli přidáme cukr a necháme ho do žluta zkaramelizovat, stále mícháme. Podlijeme vývarem, přidáme maso, koření (v čajítku) a dusíme. Během dušení podle potřeby podléváme a přeléváme vydušenou šťávou a maso upravíme zcela doměkka. Pokud dáte hned na začátku dost kořenové zeleniny, nemusíte pak zahušťovat moukou, rozmixovaná zelenina omáčku dostatečně zahustí.

  3. Měkké maso a koření vyjmeme, omáčku prolisujeme nebo umixujeme. Přidáme smetanu, v níž jsme rozmíchali mouku, ochutíme citronovou šťávou i omytou a nastrouhanou kůrou a povaříme (já jsem dala místo smetany jen pomazánkové máslo bez příchuti, omáčka byla dost hustá od zeleniny). Před koncem varu přidáme víno a příp. trochu cukru. Pak v omáčce porce slepice prohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem.

  4. Polévka: Do zbylého slepičího vývaru přidáme polévkovou zeleninu, povaříme asi 10 minut, přidáme maso obrané ze zbytku slepice, polévku zavaříme oblíbenou zavářkou a podle potřeby dochutíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!