Slepice po zahrádkářsku
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- Na omáčku:
- slepičí stehna a prsa uvařená skoro doměkka
- 80 g slaniny
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- karotka, petržel a 1/2 celeru
- 1 rovná lžíce cukru
- 6 zrnek pepře
- 3 zrnka nového koření
- 2 bobkové listy
- ½ l slepičího vývaru
- kelímek kyselé smetany (i více) nebo kelímek pomazánkového másla bez příchuti
- 1-2 lžíce hladké mouky (pokud je třeba)
- 1/2 citrónu
- 1 dl suchého červeného vína
- Na polévku:
- 1 slepice
- sůl
- několik kuliček pepře a nového koření
- zelenina do polévky
- zavářka
Postup Slepice po zahrádkářsku
Postup přípravy receptu
-
Slepici vaříme v osolené vodě na polévku spolu s kuličkami pepře a nového koření (6+3 nebo podle zvyku). Téměř doměkka uvařenou slípku naporcujeme, (do omáčky používám jen prsa a stehna, zbytek slepice případně dovařím v polévce úplně doměkka, a zbylé maso oberu do polévky). Část vývaru odebereme na podlévání omáčky.
Na nakrájené slanině a másle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhanou karotku, celer a petržel, po chvíli přidáme cukr a necháme ho do žluta zkaramelizovat, stále mícháme. Podlijeme vývarem, přidáme maso, koření (v čajítku) a dusíme. Během dušení podle potřeby podléváme a přeléváme vydušenou šťávou a maso upravíme zcela doměkka. Pokud dáte hned na začátku dost kořenové zeleniny, nemusíte pak zahušťovat moukou, rozmixovaná zelenina omáčku dostatečně zahustí.
Měkké maso a koření vyjmeme, omáčku prolisujeme nebo umixujeme. Přidáme smetanu, v níž jsme rozmíchali mouku, ochutíme citronovou šťávou i omytou a nastrouhanou kůrou a povaříme (já jsem dala místo smetany jen pomazánkové máslo bez příchuti, omáčka byla dost hustá od zeleniny). Před koncem varu přidáme víno a příp. trochu cukru. Pak v omáčce porce slepice prohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem.
Polévka: Do zbylého slepičího vývaru přidáme polévkovou zeleninu, povaříme asi 10 minut, přidáme maso obrané ze zbytku slepice, polévku zavaříme oblíbenou zavářkou a podle potřeby dochutíme.