Překládané pagáčky se sýrem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

200 g vody
50 g kefíru
100 g změklého másla
1 žloutek
2 lžičky soli
500 g hladké mouky
18-20 g droždí
Na potření při překládání
sádlo
150 g nastrouhaného sýra
Na potření před pečením
bílek
sezam

Postup přípravy receptu

  1. Z trochy vody, pár lžic mouky a všeho droždí (vše vezmeme z odváženého množství surovin) vypracujeme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Přidáme zbytek surovin a vymísime pružné těsto, které na 30 minut odložíme kynout do lednice – je to příliš krátká doba na to, aby se kynutí nějak zbrzdilo, ale těsto se v chladu zpevní a bude se dobře rozvalovat a skládat.

  2. Po 30 minutách těsto vytáhneme, rozválime na obdélník a ten potřeme rozpuštěným sádlem a posypeme třetinou strouhaného sýra. Plát těsta poskládáme podélně na třetiny (vznikne placatý štrúdl“) a tento pás složíme také na třetiny – úhledný balíček těsta dáme znovu do lednice.

  3. Po půlhodině vytáhneme a zopakujeme předchozí postup – opatrně rozválet, potřít, posypat, složit a znovu složit (napříč) – a uložit opět do lednice na posledních 30 minut (těsto tedy kyne 1,5 hodiny celkem).

  4. Vykynutý balíček těsta znovu rozválime, potřeme, posypeme a složíme – a pak hned, už bez odpočinku, znovu rozválime, tentokrát na výšku (tloušťku) plátu těsta asi 2-2,5 cm. Ostrým nožem celý povrch plátu lehce nařízneme, místo vedle místa – po uhlopříčce, vytvoříme mřížku. Rozšlehaným bílkem těsto dobře potřeme, posypeme sezamovým semínkem a pagáčky buď nařežeme nožem na čtverečky (jako mám já na fotkách) nebo vykrájíme kulatým vykrajovátkem (pak je třeba počítat s okrojky).

  5. Pagáčky uložíme na plech, než se vyhřeje trouba dokynou a můžeme je upéct (230 °C/10-15 minut, 200 °C – dopéct). Pokud se zadaří, je lepší troubu během pečení neotvírat, pagáčky se někdy rády spadnou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!